Már márciusban kezdhették az öntözést a gazdálkodók, szárazak a földek

2024.04.24. 08:30

Nem elég az aszály, kártevőkkel is küzdenek a gazdák

Bár az elmúlt napokban kissé csapadékosabbra fordult az időjárás, alig hullott értékelhető mennyiségű eső. Szomjasak a földek, már márciusban is öntözniük kellett a gazdálkodóknak.

Kovács Erika

Idén már márciusban öntözni kellett. Az elmúlt napok kis esői nem sokat javítottak a talaj nedvességtartalmán. Fotó: Karnok Csaba

Nem elég a csapadékhiány, meg a pockok, még bogarakra is panaszkodnak a gazdák. Nagy létszámban jelentek meg a lucernásokban a sároshátú gyászbogak.

Az elvárt csapadékmennyiség negyede hullott idén

 Ebben az évben még nem értük el az 50 milliméter csapadékot, körülbelül 46-47 milliméter hullott. Ez rendkívül kevés, nagyjából egy havi átlagnak felel meg, vagyis csak negyede az elvárt mennyiségnek

 – mondta Horváth Gyula, a Nagymágocsi Farmer Kft. ügyvezető igazgatója. Kiemelte, a cégük már a múlt hónap óta óta teljes kapacitással öntöz.

Az öntözést már márciusban kezdtük. Ez rendkívül korai időpont, de sajnos így volt ez 2022-ben is. Abban az esztendőben volt az évszázad aszálya. Azt kell, hogy mondjam, most megint ebbe az irányba haladunk, legalábbis itt, nálunk délkeleten. Tőlünk nyugatabbra azért csapadékmennyiség szempontjából jobb a helyzet

 – szögezte le a szakember.

Már a takarmánynövényeket is öntözni kell

A Farmer Kft. 2500 hektáron termeszt szántóföldi növényeket, legnagyobb mennyiségben gabonát. A kukorica és a napraforgó területét amennyire csak tudták, leredukálták 250-250 hektárra. A kevés csapadék miatt inkább az ősszel elvetett kultúrákban bíznak. Tavaszig, nyár elejéig még van valamennyi víztartaléka a talajnak, de májusban, júniusban már teljesen elfogy a növények alól a nedvesség, így a tavaszi vetésű növények nehéz helyzetbe kerülnek.

 Mivel jelentős számú állatot is tenyésztünk, így kénytelenek vagyunk kukoricát, silókukoricát is termeszteni. Sajnos mára elértünk oda, hogy a takarmánynövényeket is öntözhető területre kell vetni, máskülönben nem tudjuk a jószágainkat takarmánnyal ellátni. Így is necces lesz. Tavaly ugyanis mindenfajta védekezés ellenére a lucernánkat megették a pockok. Rovarkárunk is akadt. A szárazság miatt olyan rovarok és bogarak kerültek elő, amelyek eddig nem okoztak problémát. Megjelentek például a sároshátú gyászbogarak, amelyek szintén durva károkat okoztak

 – sorolta Horváth Gyula. Arról is beszámolt, hogy a régi lucernáikat felülvetették zabbal, vagyis visszanyúltak az ősi tudáshoz. Most azt látja, ez sem lesz túl sikeres, a talajban nincs annyi nedvesség, hogy a zab és a lucerna együtt fejlődjön.

Már a 9 milliméter csapadéknak is örültek a növények

Rostás Péter, Székkutas alpolgármestere 100 hektáron gazdálkodik. Most bizakodással tölti el, hogy az elmúlt napokban 9 milliméter csapadék hullott. Szerinte manapság már ennek a mennyiségnek is örülni kell. Őszi árpát, búzát, napraforgót, kukoricát, lucernát termeszt és kaszálója is van.

 Szerencsére a hőmérséklet is lehűlt, így ez a csapadékmennyiség tovább fejti ki jótékony hatását, a melegben azonnal elillanna. Már a kukorica és a napraforgó is kikelt. Az őszi búza és az árpa is felsóhajtott most a kis eső hatására, kezdenek kalászosodni. A lucernámat tavaly megette a gyászbogár. Újra kellett vetni, de nagyon betegen kel 

– tudtuk meg Rostás Pétertől. Elmondta, az ő életében még nem fordult elő ilyen fertőzés. A 14 hektáros lucernát teljesen kiirtotta a gyászbogár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában